Home/Proizvodi-lat/Detergenti

Detergenti

Detergenti su hemikalije koje su namenjene za pranje i čišćenje tekstila, posuđa, podova i površina u domaćinstvu i na javnim mestima, kao i pomoćna sredstva za pretpranje, ispiranje, izbeljivanje veša, omekšavanje veša i slično. Ove hemikalije mogu iritirati kožu, oči ili disajne puteve, naročito ako su koncentrovane. Neki detergenti mogu dovesti do alergijskih reakcija zbog pojedinih sastojaka koji se mogu naći u mirisu detergenta. Ukoliko ste preosetljivi, odnosno skloni alergijskim reakcijama, obavezno pre ili pri kupovini detergenta proverite da li se na etiketi ili ambalaži detergenta nalazi/e obaveštenje/a o opasnosti koje/a upućuje na to da detergent može da izazove alergijsku reakciju ili je naveden neki alergen među sastojcima.

Ako je hemikalija korozivna, ona može izazvati teške opekotine kože i/ili teška oštećenja očiju, čak i posle kratkotrajnog kontakta sa kožom i/ili očima, pa je naročito važno da se prilikom korišćenja striktno pridržavate mera predostrožnosti navedenih na etiketi. U tom smislu, poseban rizik mogu predstavljati sredstva za mašinsko pranje posuđa, sredstva za čišćenje kamenca ili sredstva za čišćenje i odmašćivanje rerni.

PREPORUKE POTROŠAČIMA
Kako da koristite detergente na pravilan način?

Pažljivo pročitajte etiketu i uputstva za upotrebu. Obratite pažnju na obaveštenja o opasnosti (npr. izaziva teške opekotine kože i oštećenje oka) i pročitajte informacije kako da se zaštitite i rukujete proizvodom na bezbedan način.Ako morate da koristite korozivna sredstva nosite gumene rukavice i zaštitne naočare.
Čuvajte detergente van domašaja dece. Ukoliko dođe do izlaganja odmah pozovite Nacionalni centar za kontrolu trovanja i zatražite medicinski savet (broj dežurnog toksikologa (24 časa dnevno): 011 360 84 40).

Прочитајте више:

Eтикете на опасним хемикалијама 

Средства за чишћење и одржавање домаћинства – Водич за куповину 

2016-10-30T16:47:06+00:00