Igračke

Igračke su sastavni deo životasvakog deteta i predstavljaju ključne elemente njihovog okruženja. Svoje okruženje deca istražuju probanjem, odnosno stavljanjem u usta i lizanjem stvari, unoseći tako u svoj organizam različite supstance. S obzirom na to da je dečiji organizam još uvek u razvoju, deca su podložnija dejstvusupstanci iz njihovog okruženja u poređenju sa odraslima. Kada deteu svoj organizam unese istu količinu supstance kao odrasla osoba, izloženost toj supstanci je veća kod deteta, srazmerno razliciu njihovoj telesnoj masi. Imuni sistem i mozak su posebno osetljivi jer nastavljaju da se razvijaju nakon rođenja.S obzirom na to da deca ne mogu uvek da razlikuju šta je štetno, ašta nije, važno je da mi, odrasli, uradimo sve da im pružimo bezbedno okruženje.

 

Savremeni bezbednosni zahtevi za igračke su izuzetno strogi. Mnoge opasne supstance su zabranjene u proizvodima za negu dece i u igračkama. Prisustvo određenih supstanci koje mogu da uzrokuju karcinom, genetska oštećenja ili da utiču na reproduktivnu funkciju, u igračkama je zabranjeno, odnosno ograničeno na veoma male koncentracije koje ne izazivaju štetne efekte. Primeri supstanci zabranjenih u igračkama su ftalati. Mnogi mirisi su takođe zabranjeni, jer mogu sadržati alergene.

S obzirom na to da sesaznanja o opasnosti i rizicima od hemikalija stalno nadograđuju, a da se propisi kojima se uvode zabrane i ograničenja stalnoažuriraju, stare igračke mogu da sadrže supstance za koje jenaknadno utvrđenoda predstavljaju neprihvatljiv rizik. Baciteigračke koje su stare više od deset godina, a kojenisu od tvrde plastike. Takve igračke mogu da sadrže ftalate, koji su sada zabranjeni. Nemojte dozvoliti deci dastavljaju u usta stvari koje nisu namenjene za tu svrhu.

Šest najčešćih ftalata, njihova osnovna funkcija i proizvodi u kojima se koriste, kao i proizvodi u kojima su zabranjeni

Većina boja i lepkova namenjenih deci su na bazi vode i ne sadrže štetne rastvarače. Međutim, uljane boje za odrasle ne treba da koriste deca. Akrilne boje mogu biti alternativa, ako vaše dete želi da slika pravim bojama.
Mali predmeti sa tečnošću različitih boja mogu da sadrže mineralna ulja. Ovo ulje može da bude veoma opasno ako se taj predmet polomi ili naprsne i dete proguta njegov sadržaj.
Mirišljave igračke mogu sadržati alergene. Fluorescentne ogrlice se sastojeod tanke plastične cevi ispunjene fluoroscentnom tečnošću. Ove igračke-ogrlice mogu da sadrže opasne supstance, poput ftalata ili policikličnih aromatičnih ugljovodonika, i važno je da ih deca ne stavljaju u usta. Domaćim propisima uvedene su zabrane i ograničenja za ove supstance.
Glina za modeliranje i plastelin često sadrže plastiku sa različitim količinama aditiva. Nekeplastike su od PVC i mogu da sadrže ftalate. Glinu i plastelin ne treba da koriste mala deca. Međutim, deci ne treba uskratiti igru sa glinom i plastelinom, jer se kroz igru sa ovim materijama kod dece razvijaju sitni mišići šake i prstiju, odnosno motoričkesposobnosti, koje su od izuzetnog značaja za razvoj deteta, kao i za pripremu za školu. Zato, roditelji mogu i treba da iskoriste jestive sastojke od kojih se lako pravi plastelin u domaćoj radinosti, i to od sastojaka koji se nalaze u svakoj kuhinji.

  • 300 g brašna
  • 150 g soli
  • 300 ml vode
  • 1 kašika ulja
  • prehrambene boje (dodaju se po želji)

Pomešati sve sastojke, smesu malo zagrejati i ukoliko je potrebnododati još brašna, tako da se smesa ne lepi za dlanove. Smesa se jednostavno može nijansirati dodavanjem različite količine prehrambene boje. Čuvati u frižideru!

Kompleti za sastavljanje igračaka poput automobila, aviona i brodova nisu namenjeni veoma maloj deci. Boje i lepkovi u pakovanju takvih kompletaskoro uvek sadrže rastvarače.

Imate pravo na informaciju

Propisi o hemikalijama utvrdili su veoma striktne zabrane i ograničenja u pogledu sadržaja ftalata i drugih supstanci u igračkama i predmetima namenjenim za negu dece.

Dodatno, Zakon o hemikalijama definisaoje da svaki potrošač ima pravo na informaciju o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutost(u koncentraciji ≥0.1%)u proizvodima, kao i obavezu proizvođača i trgovaca da takvu informaciju pruže besplatno na zahtev potrošača. Stoga, pre odlučivanja za kupovinu nekog proizvoda potrošač može dazatraži informaciju od trgovca i da utvrdi da li taj proizvodsadrži supstance koje izazivaju zabrinutost ikako bina osnovu dobijenih informacija,napravio adekvatan izbor pri kupovini.

Više informacija o ovome možete naći na sledećem linku.

Zahtev za dostavljanje informacija

Bezbedne igračke – Zaštitimo decu! Kako izbeći opasne hemikalije?

2016-11-03T19:26:18+00:00