Tekstil

Hemikalije se koriste u proizvodnji tekstilnih vlakana i platna. Stoga se određene hemikalije kao što su boje, sredstva za usporavanje gorenja i sredstva za impregnaciju mogu naći i u odeći i drugim tekstilnim proizvodima. Da se odeća ne bi izgužvala ili ubuđala tokom transporta, ponekad se na nju nanose i dodatne hemikalije. Takođe, odeća i obuća mogu da budu tretirane sredstvima za sprečavanje pojave bakterija i neprijatnih mirisa.

Tako na primer, u odeći se mogu naći jedinjenja hroma, formaldehid ili lateks, koji mogu izazvati alergijske reakcije. Obuća napravljena od plastike ili odeća sa sintetičkim aplikacijama može da sadrži ftalate kao omekšivače.

Azoboje mogu biti štetne po zdravlje ljudi i zabranjene su u tekstilu i proizvodima od kože. Takođe, nonilfenoletoksilat je zabranjen za korišćenje u postupcima obrade tekstila i kože kako u EU tako i u Srbiji, ali se ipak može naći u tekstilnim proizvodima koji se uvoze iz drugih zemalja.

Zakon o hemikalijama utvrdio je pravo potrošača na informaciju o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodima, kao i obavezu proizvođača i trgovaca da takvu informaciju pruže. Na primer, jedinjenja hroma (VI) i ftalati koji se mogu naći u proizvodima od tekstila i kože takođe spadaju u ove supstance. Stoga, pre nego što se odlučite za kupovinu nekog proizvoda možete zatražiti informaciju o tome da li taj proizvod sadrži supstance koje izazivaju zabrinutost i kako bi napravili adekvatan izbor. Više informacija o ovome možete naći na stranici Vaše pravo na informacije.

Operite novu odeću pre prvog oblačenja!

Vaše pravo na informaciju

2016-10-28T18:03:27+00:00