Home/Supstance-lat/Bisfenol A

Bisfenol A

Bisfenol A (Bisphenol A – BPA) je hemijska supstanca koja se prvenstveno koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i epoksidnih smola. BPA je pronađen u mnogim tehničkim aparatima i proizvodima u domaćinstvu koji su izrađeni od veoma čvrste plastike, tj. polikarbonata. Polikarbonati proizvedeni od bisfenola A odlikuju se velikom stabilnošću, čvrstinom, krutošću i tvrdoćom zbog čega su otporni na mehanička oštećenja. Takođe, polikarbonati, iako su zapaljivi, prestaju da gore nakon uklanjanja izvora paljenja. Mobilni telefoni, kacige za motocikle, CD, DVD i stomatološki materijali su izrađeni od polikarbonata. Osim toga, polikarbonati su korišćeni u mnogim oblastima kao konstrukcioni materijali, na primer: u krovnim oblogama, računarskim kućištima i bojlerima. Medicinska oprema (npr. oprema za dijalizu) i posude za hranu i plastične flašice (npr. bočice za bebe) su takođe izrađene od ovih materijala.

Sa druge strane, epoksidne smole su našle primenu u elektronici, u proizvodnji građevinskih materijala, za unutrašnji zaštitni premaz u konzervama prehrambenih proizvoda, flašama gaziranih pića, lepilima za spajanje vodovodnih i kanalizacionih cevi, podnim oblogama i sl. Epoksidne smole poseduju izuzetnu hemijsku otpornost, dobra mehanička svojstva, kao što su fleksibilnost i žilavost.

Takođe, ova supstanca se koristi za proizvodnju termalnog papira. Tako, račun koji se dobija na kasi ili bankomatu, ali i karta koja se dobija na aparatima za parking karte, izrađeni su od termalnog papira. U takvoj vrsti papira, supstanca se koristi u svom čistom obliku.

Studije pokazuju da BPA dovodi do poremećaja rada endokrinog sistema, a takve supstance se nazivaju endokrini disruptori. Ovaj endokrini disruptor pronađen je u gotovo svim uzorcima ljudskog urina i krvi, što ukazuje na to da niske doze supstance kontinuirano ulaze u naše telo. Ova supstanca se unosi u ljudsko telo kroz hranu i piće koji su bili u kontaktu sa polikarbonatnom plastikom ili epoksidnim smolama, jer tragovi bisfenola A mogu preći iz materijala za pakovanje u hranu.

Evropska komisija je odlučila da zabrani upotrebu bisfenol A u plastičnim bocama za hranjenje novorođenčadi i ta zabrana je stupila na snagu 1. marta 2011. godine. Nadležno ministarstvo u Republici Srbiji, u skladu sa najnovijim saznanjima, kontroliše koncentracije supstance Bisfenol A u flašicama za bebe.

2016-11-03T19:26:21+00:00