Hrom

Hrom i jedinjenja hroma se koriste u metalurgiji za proizvodnju nerđajuđeg čelika i drugih legura, u proizvodnji cementa, za bojenje tekstila, za proizvodnju boja i mastila, ali i kao katalizatori u proizvodnji polietilenske plastike. S obzirom na široku primenu u proizvodnim procesima, jedinjenja hroma se mogu naći i u finalnim proizvodima kao što su plastične igračke i elektronski uređaji, cement, ali takvi proizvodi mogu sadržavati i tragove toksičnih jedinjenja hroma (VI).

Naime, treba imati u vidu da postoje određena jedinjenja u kojima je hrom šestovalentan, a koja mogu biti veoma štetna po zdravlje jer mogu izazvati alergijske reakcije i dovesti do pojave karcinoma.

Propisi o hemikalijama uspostavili su veoma striktna ograničenja u pogledu sadržaja jedinjenja hroma (VI) ucementu. Dodatno, Zakon o hemikalijama utvrdio je pravo potrošača na informaciju o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutostu proizvodima, kao i obavezu proizvođača i trgovaca da takvu informaciju pruže.

Jedinjenja hroma koja se mogu naći u različitim proizvodima spadaju u ove supstance. Stoga, pre odlučivanja za kupovinu nekog proizvoda možete zatražiti informaciju o tome da li proizvod sadrži supstance koje izazivaju zabrinutost i napraviti adekvatan izbor, uzimajući u obzir i dobijene informacije. Više informacija o ovome možete naći na stranici Vaše pravo na informaciju.

2016-11-10T17:34:06+00:00