Home/Производи/Детергенти

Детергенти

Детергенти су хемикалије које су намењене за прање и чишћење текстила, посуђа, подова и површина у домаћинству и на јавним местима, као и помоћна средства за претпрање, испирање, избељивање веша, омекшавање веша и слично. Ове хемикалије могу иритирати кожу, очи или дисајне путеве, нарочито ако су концентроване. Неки детергенти могу довести до алергијских реакција због појединих састојака који се могу наћи у мирису детергента. Уколико сте преосетљиви, односно склони алергијским реакцијама, обавезно пре или при куповини детергента проверите да ли се на етикети или амбалажи детергента налази/е обавештење/а о опасности које/а упућује на то да детергент може да изазове алергијску реакцију или је наведен неки алерген међу састојцима.

Ако је хемикалија корозивна, она може изазвати тешкe опекотине коже и/или тешка оштећења очију, чак и после краткотрајног контакта са кожом и/или очима, па је нарочито важно да се приликом коришћења стриктно придржавате мера предострожности наведених на етикети. У том смислу, посебан ризик могу представљати средства за машинско прање посуђа, средства за чишћење каменца или средства за чишћење и одмашћивање рерни.

ПРЕПОРУКЕ ПОТРОШАЧИМА
Како да користите детергенте на правилан начин?

Пажљиво прочитајте етикету и упутства за употребу. Обратите пажњу на обавештења о опасности (нпр. изазива тешке опекотине коже и оштећење ока) и прочитајте информације како да се заштитите и рукујете производом на безбедан начин.Ако морате да користите корозивна средства нoситe гуменe рукавицe и заштитнe наочарe.
Чувајте детергенте ван домашаја деце. Уколико дође до излагања одмах позовите Национални центар за контролу тровања и затражите медицински савет (брoj дeжурнoг тoксикoлoгa (24 чaсa днeвнo): 011 360 84 40).

Прочитајте више:

Eтикете на опасним хемикалијама 

Средства за чишћење и одржавање домаћинства – Водич за куповину 

2016-10-30T16:45:59+00:00