Home/Производи/Текстил

Текстил

Хемикалије се користе у производњи текстилних влакана и платнa. Стога се одређене хемикалије као што су боје, средства за успоравање горења и средства за импрегнацију могу наћи и у одећи и другим текстилним производима. Да се одећа не би изгужвала или убуђала током транспорта, понекад се на њу наносе и додатне хемикалије. Такође, одећа и обућа могу да буду третиране средствима за спречавање појаве бактерија и непријатних мириса.

Тако на пример, у одећи се могу наћи једињења хрома, формалдехид или латекс, који могу изазвати алергијске реакције. Обућа направљена од пластике или одећа са синтетичким апликацијама може да садржи фталате као омекшиваче.

Азобоје могу бити штетне по здравље људи и забрањене су у текстилу и производима од коже. Такође, нонилфенолетоксилат је забрањен за коришћење у поступцима обраде текстила и коже како у ЕУ тако и у Србији, али се ипак може наћи у текстилним производима који се увозе из других земаља.

Закон о хемикалијама утврдио је право потрошача на информацију о садржају супстанци које изазивају забринутост у производима, као и обавезу произвођача и трговаца да такву информацију пруже. На пример, једињења хрома (VI) и фталати који се могу наћи у производима од текстила и коже такође спадају у ове супстанце. Стога, пре него што се одлучите за куповину неког производа можете затражити информацију о томе да ли тај производ садржи супстанце које изазивају забринутост и кaкo би направили адекватан избор. Више информација о овоме можете наћи на страници Ваше право на информације.

Оперите нову одећу пре првог облачења!

Ваше право на информацију

2016-10-28T18:03:30+00:00