Олово

Олово се користи у акумулаторима, опреми за пецање, у муницији и за лемљење у електроници. Такође се може мешати са другим металима приликом производње металних делова код којих су облик и тврдоћа веома битни за функционалност, као што су кључеви и славине. Пластици се ова једињења додају да би је учиниле дуготрајнијом, али и да је обоје. Једињења олова различитих боја такође се могу користити и за производњу уметничких боја.

Олово је веома токсична супстанца и забране које се односе на ову супстанцу, али и њена једињења ближе су уређена националним прописима којима се уређују забране и ограничења. Овим прописима дефинисано је да је олово забрањено за коришћење у бензину, накиту, док су нека једињења олова забрањена и за производњу боја. Под накитом се подразумева сваки накит од племенитог метала, бижутерија и украси за косу, укључујући наруквице, огрлице, прстење, накит за пирсинг, ручни сатови и њихове наруквице, брошеви и дугмад за манжетне.

Олово може оштетити нервни систем и утиче, на пример, на способност учења код деце. Фетуси и деца су посебно рањива када су у питању штетна дејства олова.

Прочитајте више:
Боје и лакови
Накит и други производи од метала
Ваше право на информацију

2016-12-16T11:08:20+00:00